sobota 23. června 2018

TIPY NA APLIKACE (CESTOVÁNÍ & FOCENÍ)

Zdravím Vás u dalšího článku! Tentokrát laděného do letní, prázdninové tématiky. Určitě každý z nás letos jede někam na dovolenou. Ať už jen na víkend nebo pracovat přes celé prázdniny. My se například v polovině prázdnin s přítelem chystáme do Chorvatska s kamarádama a poté na roadtrip. Musím říct, že už se nemůžu dočkat! 
Poslední dobou nás dost baví cestovat takže mám v telefonu spoustu užitečných aplikací, o které jsem se dnes rozhodla podělit, aby i Vám usnadňovali cestu. A na závěr jsem i přidala dvě mé oblíbené aplikace na úpravu fotek, aby jste z té cesty měli i pěkně upravené fotky. A ještě bych měla podotknout, že všechny tyto aplikace mám v neplacené verzi (i když asi u 2 se dá zaplatit nějaké vylepšení). A navíc se všechny dají používat offline, takže ani data nejsou potřeba.
ps: do všech názvů jsem Vám schovala odkaz ke stažení na Google Play. Omlouvám se všem, co mají iphone, ale na appstoru je určitě taky najdete :).


Myslím, že idos je taková klasika, kterou má v telefonu snad každý, ale bylo by hřích ji nezmínit. Bude se Vám hodit jestli cestujete hromadnou dopravou nebo jestli se chcete po městě pohybovat jinak, než autem. Nově idos píše zpoždění kromě vlaků i u dálkových autobusů, což mi přijde parádní. Akorát doporučuji si vymyslet nějakou trasu a sám si hledat přestupy, protože mě třeba idos ne vždy nabídne tu nejlepší variantu.
Druhá aplikace je takový idos pražskou dopravu. Používala sem ji ten rok v Praze úplně každý den a tím, že jsem si na ni zvykla tak jsem v pražských ulicích idos neotevřela.



Další aplikace jsou mapy.cz, které používám už skoro rok a jsem s nimi nad míru spokojená. Líbí se mi hlavně to, že si můžete stáhnout mapy a používat je i offline. Což jsme hojně využívali například ve Švýcarsku, protože tam se data vůbec nevyplatí používat. Mapy.cz nabízí v offline verzi snad všechny státy světa abecedně seřazené a podle velikosti státu si buď stáhnete "celý" nebo je rozdělen na regiony, které si můžete stáhnout jednotlivě.
Tato aplikace nabízí i jiné funkce jako je stopař, nebo slovní navigace, ale upřímně řečeno, jsem ani jedno z toho nikdy nevyužila. Jediná nevýhoda je ta, že je to relativně nová aplikace (myslím, že ji uvedli loni v létě) takže se teprve dotahuje k dokonalosti a čas od času se chová zmateně, ale za ty turistický mapy jsem jí to schopná odpustit.


Další mapy, na které nedám dopustit! Díky těmto mapám jsme projezdili na skútru velkou část řeckého ostrova, prakticky bez toho, aby jsme se ztratili. Tato aplikace opět nabízí mapy celého světa ke stažení do offline verze. Na rozdíl od mapy.cz má státy rozřazené do konkrétních oblastí a poté podle abecedy takže orientace v této aplikaci je mnohem jednodušší. 
Po poslední aktualizaci je zde dokonce i slovní navigace, což předtím bylo pouze v placené verzi, ale pokud cestujete ve dvou a více, tak stejně nepotřebujete, aby vám navigace oznamovala každý kilometr, stačí když to udělá spolujezdec.


Jestli milujete ježdění na vodu, je tato aplikace must have ve vašem telefonu. Obzvlášť jestli sjíždíte řeku, která není tak turistická a vy ji neznáte. Vltava je velmi dobře značená, občerstvení je na každém kilometru a snad na všechny jezy se můžete jít podívat. To samé už se nedá říct například o Sázavě, kde když vynecháte jednu restauraci můžete mít dalších 10 kilometrů hlad, jezy jsou spíš uprostřed řeky, takže když budete mít víc vody, tak bude náročnější se na ně jít podívat a ne všechny kempy budou podle vašich představ. 
V této aplikaci jsou všechny známější, sjízdné české řeky s kilometráží a vším, co na cestě potřebujete vědět. Od kempů a jejich popisu, přes hospody, velká města, památky, peřeje až po velice podrobné popisy jezů, většinou i s obrázkem. Ve vodácké navigaci si můžete podle nástupních míst vybrat přesný úsek, který pojedete a když budete mít na telefonu zapnuté umístění, tak vám aplikace bude říkat v jaké části řeky právě jste a za kolik kilometrů je jez, kemp, hospoda,...


Ruku na srdce, koho z nás nebaví balit a má strach, že si něco hodně důležitého zapomene sbalit? Snad všichni! Proto mi přijde super tahle aplikace, kde zaklikáte základní informace o vašem výletě (na jak dlouho, hory/moře.., možné počasí, kemp/hotel/penzion, aktivity) a ono vám to dá soupis věcí, které by jste neměli zapomenout. Samozřejmě se seznam dá upravovat a věci si můžete jak odstranit, tak přidat. Seznam je rozdělený do několika kategorií např. oblečení, zařízení, dokumenty, hygiena,..
Pro mě veliká nevýhoda je to, že se seznam nedá sdílet, akorát placená verze umožňuje tisk do PDF souboru. Určitě by jsme s přítelem ocenili, kdyby to bylo možné takže asi zapátrám po něčem ještě lepším, ale k zahození tato aplikace rozhodně není!


Další nepříjemná věc na cestování jsou finance, obzvlášť když jede ve větší skupině. Do této aplikace přidáváte všechny výdaje, které kdo zaplatil a aplikace Vám na konci spočítá, jak se mezi sebou máte vyrovnat. Přijde mi to super hlavně na různé nákupy potravin a tak. Jak už jsem psala letos se v 6 chystáme do Chorvatska, takže tohle pro nás bude velké usnadnění.


Snapseed je moje nejoblíbenější mobilní aplikace na úpravu fotek. Můžete zde s fotkou vykouzlit doslova zázraky. Jako každá aplikace na úpravu fotek nabízí předem vytvořené filtry, které já vůbec nepoužívám. Kromě filtrů nabízí celou škálu různých nástrojů, které dokážou fotku pozdvihnout na jinou úroveň. Já osobně nejraději používám doladění, křivky, štětec a detaily.


Druhá aplikace, kterou mám v telefonu na úpravu fotek. Snímek dám vždy nejdřív do snapseed, kde ho "vylepším" a ve photoshopu už jen ladím detaily jako je jas, měním barevnost, expozici, kontrast, sytost,.. Photoshop je už víc takový profesionální a přijde mi, že i když např. jas měním v obou aplikacích, tak že pokaždé to dělá trošku něco jiného. Ale pokud nejste fajnšmekři a nepotřebujete půl hodiny upravovat jednu fotku na instagram bohatě vám stačí jen jedna ze dvou zmiňovaných aplikací.

Tak, a to by bal konec dnešního hodně článku. Doufám, že jsem Vám představila nějaké aplikace, které neznáte a že Vám usnadní vaši další cestu nebo úpravu fotek!

Jaké aplikace na cestování nebo úpravu fotek rádi používáte Vy?

7 komentářů:

  1. Mapy a IDOS jsou klasika, používám je denně :D! Zaujala mě appka packking, protoře nenávidím balení a vždycky se bojím, že jsem něco zapomněla, což by s touhle aplikací nehrozilo! :D

    OdpovědětVymazat
  2. No určitě mi tu chybí appka MŮJ VLAK, která je to nejlepší pro cesty vlaky ČD. :-)

    Zrovna nedávno jsem na blogu psal malý železniční průvodce, ale trochu z jiného pohledu, klidně mrkni na blog. Díky. :-)

    www.david-r92.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Idos byl celou střední můj must have a asi navždycky i bude :D Je to mnohem rychlejší a jednodušší než hledat v nekonečných tištěných řádech :D
    A moc se mi líbí ta aplikace s tím balením. Já sice preferuju ručně psaný seznamy, ale vypadá to super :)

    Karolína & Maličkosti ze života

    OdpovědětVymazat
  4. Tie mapy si hneď stiahnem, to sa človeku veľmi často hodí :D a tá aplikácia o financiách vyzerá super, ešte som o nej predtým nepočula.

    OdpovědětVymazat
  5. Některé aplikace znám a sama je používám. Některé z nich neznám, ale určitě si je stáhnu, protože je rozhodně využiji. Děkuji za tipy :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
  6. Pro mě jsou klíčový ty mapy, protože se jsem schopná ztratit i s nima, používám ale ty od googlu, s těma od seznamu jsem se nikdy neskamarádila :D O settle up slyším poprvý a určitě někdy použiju!

    OdpovědětVymazat
  7. Díky moc za všechny tyto rady a tipy... Já jsem nedávno hledala nějaký zajímavý rezervační systém, který by mě nevyšel na majlant a podařilo se mi z toho plevelu vykřesat jeden, který opravdu stál za to... Byl jím tento zde, tak jestli někdo hledáte nějakou alternativu k těm, které už existují, tak se mrkněte :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář:) Určitě ho oplatím!:)