sobota 19. května 2018

ZÜRICH ZA PÁR KORUN

Vítám Vás po 9 měsících u dalšího článku! Když si uvědomím, že jsem 9 měsíců nic nepřidala zní to šíleně, ale první rok na vysoké škole utekl jako voda a já nestihla skoro nic, co jsem původně plánovala. Každopádně článek o mě a mé vysoké škole určitě sepíšu, abych se nemusela rozepisovat tady a mohla celý článek věnovat naprosto skvělému výletu do Švýcarska, který jsme s přítelem uskutečnili na začátku března.

Spousta lidí necestuje, protože tvrdí, že na to nemá peníze, ale stačí trocha snahy a za malý peníz se můžete podívat i do země, jako je Švýcarsko. Když se řekne Zürich jako první se mi vybaví vysoké ceny, velký luxus a na Evropu nadprůměrná životní úroveň každého občana. Rozhodně nejméně příjemné jsou ty ceny. Jestli si myslíte, že v Čechách je Starbucks drahá kavárna, tak v Zürichu je ještě 2x dražší (a tam jedna z těch levnějších). Když jsme řekli s přítelem ty ceny kamarádům, nechtěli nám věřit že nás celý výlet vyšel cca na dva a půl tisíce na osobu za tři dny s ubytováním i cestou. A jak je to možné?
Na facebooku sleduji spoustu různých cestovních agentur, které ke všem možným příležitostem zlevňují jízdenky. My jsme naše jízdenky kupovali od Student Agency v rámci Valentýnské akce 1+1 jízdenka zdarma. Což znamená, že nás jedna cesta dohromady vyšla na 725 korun. A ubytování? To byla jedna velká náhoda. Původně jsme uvažovali ještě o Amsterdamu, ale tam jsem nenašla žádné rozumně levné ubytování. A jak jsem tak projížděla booking.com najednou jsem objevila aparthotel, který byl cca 15 minut od centra za neuvěřitelné 2 tisíce pro oba na prodloužený víkend. No, a bylo to.
Z Prahy jsme odjížděli už ve čtvrtek v 11 večer a v pátek v dopoledních hodinách jsme byli na místě.  Cesta by byla o něco méně náročná nebýt hraničních kontrol (tip od nás: když pojedete do Švýcarska autobusem vždy jen s občankou, u pasu je pravděpodobnost, že si vás vyberou na testy na drogy a na podrobnější kontrolu). Veškeré jídlo i nádobí jsme si vezli s sebou v krosnách, aby jsme tam utratili pouze za MHD a nějaké ty dárky domů (sýry a čokoláda nesměly chybět v batozích cestou domů!). 
První den jsme se pocházeli po historickém centru a nasávali atmosféru krásného, čistého města, které nás v mnoha ohledech velmi překvapilo. Mají skvěle propracovanou hromadnou dopravu ve které se vyzná i cizinec, výlohy jsou naaranžované jako do filmu, lidé se oblékají velice vkusně, centrum je plné "německé" architektury bez novodobých budov. A hlavně, v noci je snad ještě krásnější než přes den!
Druhý den nám vůbec nevyšlo počasí a až do odpoledních hodin pršelo, ale i tak jsme zvládli výšlap na kopec, který pro nás byl jako zdolat Mt. Everest. Ovšem to samé se nedá říct o místních důchodcích, kteří kopec vybíhali a vypadali, že je to pro ně každodenní "rozcvička". Nechci vědět co si mysleli o nás, když jsme se nahoru skoro plazili, červení jak rajčata.
Nahoru jsme vylezli přesně na západ slunce, který se i přes pochmurné počasí povedl na jedničku s hvězdičkou a vznikla spousta krásných fotek i záběrů na GoPro. Když jsme se dostatečně pokochali výhledem na město, jezero a Alpy, vydali jsme se tu úmornou cestu zpátky dolů na tramvaj. Musím říct, že dolů to bylo snad ještě horší než nahoru a druhý den jsem sotva chodila, hlavně s tou stokilovou krosnou na zádech to bylo v neděli ideální.
Poslední den byl už spíše odpočinkový, protože nám opět poprchávalo a oba jsme byli unavení. Aparthotel jsme opustili kolem třetí hodiny a přesunuli se do centra ze kterého nám v 9 večer odjížděl autobus. V neděli jsme zvládli projít část pobřeží Curyšského jezera, které je vlastně jeden velký, udržovaný park. Fotky z neděle tu bohužel nejsou, protože počasí z nich udělalo jen takové šedivé, nijaké obrázky, které vůbec neukazují, jak krásně tam bylo.

Pár faktů a tipů:
  • i když si myslíte, že umíte německy (což já rozhodně nejsem), stejně jim nebudete rozumět ani slovo, protože jejich švýcarská "němčina" má hodně daleko k té běžné
  • skoro v každé kašně ve městě je pitná voda
  • čokoládové pralinky na zlatých podnosech jsou precizněji vystavené než šperky
  • když budete hledat ubytování snažte se, aby bylo v zóně 110 - centrum. Jinak jsou lístky na MHD o dost dražší
  • skoro z každé sebemenší uličky uvidíte na nějaké hodiny na věži
  • klidně hodinu se dá jen koukat na auta, která kolem Vás projíždí, protože pořizovací ceny velice často nejdou pod 2,5 milionu
  • všechno je opravdu hodně drahé, takže jídlo si vezměte z Čech
  • před odjezdem si stáhněte offline mapy, protože když nemáte nějaký speciální tarif, data by vás vyšly pěkně draho
  • v Zürichu se nekrade takže nemusíte své věci držet jak klíště (my třeba jsme fotili hyperlapse před operou, naše batohy ležely uprostřed náměstí a nikdo si jich ani nevšiml)
  • nejlepší obchod na nákub jídla je Migros, je jeden z těch levnějších a seženete tam i dárky domů

A na závěr tady máte krátké video, které vytvořil přítel a myslím, že se velmi povedlo, takže jestli máte ještě 5 minut čas, tak se na něj určitě podívejte.





4 komentáře:

  1. Vypadá to krásně, ale mám jednu otázku. My jsme v létě chtěli do Švýcarska, ale zavrhlo se to mimo jiné kvůli tomu, se je prý zakázáno tam vozit jídlo. Tak jak to je? :-) Byl to problém? Koukali vám do krosny? Anebo jste prošli bez povšimnutí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli je to zakázané nevím, ale my jsme s tím žádný problém neměli. Tím, že jsme jeli busem a ještě k tomu na občanku tak po nás tašky otvírat nechtěli a úplně nás ignorovali (jak už jsem psala, pasy si vybrali všechny a pak "nejpodezřelejší" lidi i vytáhli z autobusu, dokonce kamarádka co do Zürichu jezdí pravidelně jednou prošla dlouhým, nepříjemným výslechem co tam dělala, proč tam byla, atd.. a to jen proto, že jela na pas a nějak se jim nepozdávala) a navíc jsme 80% jídla měli úplně na dně krosny, takže by je to vyndavání všeho ani nebavilo :D

      Vymazat
  2. Já jsem byla v Curychu loni o prázdniny u kamarádky a bylo to tam skvělé! Bylo štěstí, že jak tam pracovala, tak měla všechno zmáknuté a tudíž jsme toho prošly strašně moc, také za prodloužený víkend. Moc pěkné fotky a škoda, že vám nevyšlo to počasí aspoň jeden den. Já naštěstí měla slunečný Curych. :) Ale jak vidím, tak vás to neodradilo a i tak jste si to moc užili :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně takhle jsem měla tipy od spolužačky, která má v Zürichu přítele :) je to asi nejlepší varianta, když člověk jede někam jen na pár dní, protože sám by něco nemusel najít. Počasí bylo takové typické březnové řekla bych, ale s krosnama na zádech asi lepší chlad než nějaký šílený vedra :D

      Vymazat

Děkuji za komentář:) Určitě ho oplatím!:)