sobota 26. května 2018

PROČ JSEM NEZVLÁDLA ŠKOLU V PRAZE

Krásný den Vám všem, kteří čtete tento článek! Dnešní článek bude "deníčkového typu", ale i tak věřím, že se dozvíte něco zajímavého. Minimálně o mě.

Tento květen je to rok, co jsem úspěšně odmaturovala na malém osmiletém gymnáziu ve Středočeském kraji. Vždycky jsem byla relativně dobrá studentka a kromě kvarty (deváté třídy) a maturitního vysvědčení jsem měla samá vyznamenání. Nejvíc mě bavily technické a přírodovědné předměty jako je matika, biologie, fyzika a chemie takže vysoké školy jsem vždy vybírala s tímto zaměřením. Když jsem ve druháku zjistila, že existuje obor, zvaný bioinformatika bylo mi jasné, kde jednoho dne chci skončit."Kombinace matiky, chemie a počítačů? To je něco pro mě!" říkala jsem si. Líbilo se mi zaměření oboru, budoucí práce a i to, jak málo studentů se na tento obor hlásí (nás bylo první semestr 12, druhý 9).


Přihlášky jsem měla podané celkem 4, z toho dvě na bioinformatiku - v Praze a Brně. Když jsem se dozvěděla, že mě přijali na všechny školy přišlo veliké dilema, kam jít? Původně jsem myslela, že skončím v Brně, ale po určitých nepříjemných situacích doma jsem boj vzdala a šla do Prahy. První týdny byly plné poznávání nových spolužáků a školy. Ve třídě jsme se všichni velice rychle skamarádili a sdíleli první pocity z nového světa - vysoké školy.
Náš obor je kombinací VŠCHT a FITu na ČVUT, což je asi to nejhorší, co jsme si mohli přát. Chemie a matika peklo a to ani nemluvím o programování, které z celé třídy zvládl jeden kluk. Když přišla první vlna zápočtů, dopadlo všechno lépe, než jsem předpokládala.
Programování jsme nesnášeli. Trávili jsme ním většinu našeho času protože každý týden vyšla úloha , která zabrala několik hodin a všechny jsme museli splnit. Je pravda, že já programování vzdala cca v polovině listopadu, protože jsem jednu úlohu nestihla, a pak už se to se mnou táhlo.
Druhá část testů už nebyla tak slavná, ale tím, že jsem hodně bodů nabrala v prvním testu, tak zápočty jsem dostala celkem s přehledem a věděla jsem, že mám šanci projít prvním semestrem.
První a poslední předtermín, na kterém jsem byla. Biologie. Měla jsem radost, že jednu zkoušku už mám za sebou a že na zkouškové mi zbývají "jen" 3 (z programování jsem neměla ani zápočet, takže to nepočítám).
Zkouškové bylo hodně zlé a zhruba v polovině jsem z toho už byla hodně špatná, protože mi zkoušky utekli o pár bodů (matika třeba o jeden). Druhá část naštěstí byla trošku lepší a i když jsem chemii nezvládla (naopak matematiku jsem zvládla nad očekávání), tak jsem s odřenýma ušima prolezla dál. 
Do druhého semestru už jsem šla s tím, že mě ta škola moc nebaví a že nevím jestli tu chci zůstat. Po několika týdnech jsem si uvědomila, že rozhodně ve svém životě nechci programovat a že jen "čistý" chemik být taky nechci. A bylo rozhodnuto. 
I když jsem věděla, že v bioinformatice dál pokračovat nebudu, tak semestr jsem dochodila, zápočty jsem si napsala (i víceméně získala) a všechno jsem to dělala hlavně protože jsem měla třídu k nezaplacení. Byla to ta nejlepší parta lidí, která si pomáhala, nehádala se a i když jsme každý byl úplně jiný, byli jsme všichni stejně praštěný a věčně dobře naladění.
Hlavně jsem s nimi chtěla být co nejdéle, protože v Praze už studovat nebudu. Bohužel na mě, je Praha až moc veliká a já v ní byla strašně zoufalá. Nebavilo mě každý den jezdit hodinu do školy přeplněným metrem, ani se motat mezi lidmi, když jsem potřebovala něco sehnat. Jsem zvyklá na klid a menší počet lidí a když jsem ze začátku byla v Praze déle než 4 dny, tak mi bylo mizerně, bolela mě hlava a jen sem seděla na koleji a nikam se nehnula.
Takže příští rok, snad nastupuji do jiné školy, do menšího města a na trochu jednoduší obor, tak uvidíme, jak to celé bude dál.

A i když by někdo tento můj prvák mohl považovat za "ztracený čas", já jsem ráda, že jsem si to vyzkoušela. Potkala jsem skvělé kamarády, naučila se spoustu věcí a hlavně nasbírala nepřeberné množství zkušeností. Kdybych tu školu nikdy nezkusila, tak si celý život budu vyčítat, že by mě to třeba bavilo a já šla cestou nejmenšího odporu. 

Tak a jsme u konce! Doufám, že se Vám článek líbil a dozvěděli jste se něco trošku nového. A nebojte, příští týden už bude "klasičtější" článek.




4 komentáře:

  1. Zdravím kolegyni!
    Upřímně jsem článek prolétla, protože máme velmi podobné osudy. Já zase snila o medicíně, kam mi nevyšlo asi třináct přihlášek a skončila jsem také na VŠCHT, kde jsem měla záložní obor Forenzní analýzu, protože to bylo něco, co se tvářilo jako to, na co jsem se stejně chtěla po medině zaměřit. Už v prvním semestru jsem věděla, že to ale není škola pro mě,což mi ve finále ukázala matika a o zkouškovém (taky depka jak něco) ve finále i chemie, která mi buďto utekla o pár bodů a nebo jsem byla vyhozena z ústní zkoušky, neboť jsem znala jen tři rovnice ze čtyř. V únoru jsem to tedy zabalila a od dubna jsem teď na jiné škole, která snad už bude úspěšná, ale je to úplně jiné zaměření než kdy jindy, takže mám taky nahnáno. :D
    Je super, že si tenhle článek napsala a že to hlavně bereš svým způsobem pozitivně a máš to uzavřené. Já se s tím dost prala a pořád peru, protože z premianta se stal odpadlík, ale to je holt život a je dobře, že to člověk vypíše i veřejně. Zrovna ve středu jsem o tom psala také krátký článek, protože jsem byla nucena přiznat kvůli jedné nadcházející mé události, že už nejsem studentka VŠCHT a jen tak přejít jsem to také nechtěla. Za mě tedy palec nahoru a přeju hodně štěstí na další škole. A už takhle máš úspěch, že jsi došla dál než většina. ;) Na druhou stranu je to i hrozná škoda, že to člověka otráví, protože pak je spousta lidí bez škol. Ostatně z mého oboru odešlo asi osmdesát lidí a vím o dalších i z jiných oborů, co se chystají, takže v tom nejsme úplně samy a nejsou to ojedinělé případy. Doufám, že tě další škola bude proto bavit víc. Děkuji za článek, krásné fotky a připomenutí některých aul (ach, ta nostalgie :D). Je super poznat člověka s podobným osudem a taky hlavně bývalou spolužačku, třeba jsme se někdy v A1 potkaly a ani o tom nevíme! :D
    Krásnou sobotu, já jdu na ekonomii. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ať se ve svém dalším studiu rozhodneš jakkoli, držím palce! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vystřídala jsem dvě těžké VŠ, než jsem se trefila oborem, který jsem dostudovala (díky jednomu skorospolužákovi z předchozích studií). Na Mgr jsem pak šla opět na jiný obor.
    Nelituju žádnýho roku kterej jsem prostudovala, ani když nebyl úspěšný. Vše má svůj smysl, třeba jednou tě v životě posune někdo z tvýh už skoro bývalých spolužáků.
    Ano, na začátku jsem najednou z té chytré byla tou hloupou, (jak píše Pear) ale nakonec jsem v rodině jedinná magistra :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já tě obdivuju už za to, že ses dala na takovej obor a vůbec zvládla prolézt! :D Já bych totiž skončila ani ne po měsíci. Stejne jako ty jsem maturovala minulej rok, ale bohužel jsem se na žádnou vejšku nedostala. Zkoušela jsem policejní akademii a pak dvouoborovky s veřejno právními studii. Letos jsem teda nic nezkoušela, ale příští rok bych šla ráda na koreanistiku, ale moc si nevěřím, že se tam dostanu :D
    Moc ti ale držím palce, aby se zadařilo a příště to už vyšlo a hlavně, abys byla spokojená :)

    Karolína & Maličkosti ze života

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář:) Určitě ho oplatím!:)