neděle 2. července 2017

ROK MATURANTA

Aneb maturitní ročník. Někdo už ho zažil, někoho teprve čeká. Léta na gymplu mi utekly jako voda a já najednou byla v oktávě, ve které mě čekala spousta aktivit. V tomto článku se vám pokusím shrnout důležité události, které se za poslední ročník na střední odehráli. Některým to může nastínit, co je vlastně čeká a pro některé to bude příjemná rekapitulace, tak pojďme na to!

1. poslední školní výlet - Morava
Poslední tři roky se na naší škole stalo tradicí, že se na poslední školní výlet jede na Moravu do sklípku upevňovat vztahy alkoholem, řekla bych. Samozřejmě, že se nedá celý den jenom sedět a pít, a tak jsme i objevovali krásy Jižní Moravy na sobotním výletě.


2. stužkovák
Stužkovák je akce, kde studenti dostanou stužku, kterou si sami navrhli a poté ostužkují i učitele. My naší třídní už nějaký ten pátek říkáme medvěd, a proto se celý tento večírek nesl v duchu pohádky "Pojďte pane, budeme si hrát" (důvod proužkovaných triček). Mimo jiné se hrají hry s učiteli, pije se, tancuje, zpívá a naše třída také vypouštěla podepsané lampiony štěstí.

3. maturiťák
Maturitní ples je takový společenským vrcholem celého maturitního ročníku. Maturanti předvedou nacvičené předtančení, nechají se ošerpovat třídní profesorkou, prodává se tombola, sbírají peníze, tancuje s rodiči i učiteli,... Závěrem celého večera je půlnoční překvapení po kterém všechno utíká ještě rychleji než předtím a najednou je konec večera a vy sundáváte ty nádherné šaty (které do té půjčovny ale ještě vrátit nechcete!). Celý ples strašně rychle utíká což je strašná škoda.

4. focení tabla
Tablo je další nedílná součást posledního ročníku. Naše bylo velice barevné a veselé. A to byl přesně náš cíl! Naaranžované tablo je potom až do konce maturit vystavené na veřejném místě, aby zvědavci mohli okukovat, kdo letos maturuje.

5. poslední zvonění
Když už máte za sebou poslední zvonění znamená to, že jde do tuhého. My jsme snad jediná škola v okolí, která má poslední zvonění až po písemných maturitách, ale nemyslím si, že by na tom bylo něco špatného. Tento den je u maturantů velice oblíbený, protože chodí po městě, vybírají peníze a zmalují každého, koho potkají!

6. týden konzultací
Týden, kdy do školy chodíte naprosto dobrovolně, když potřebujete poradit s něčím k ústní části maturity. Já tento týden hodně četla, ale taky ještě pořád třeba i pila a moc se neučila...

7. svaťák
Svaťák je strašák snad každého maturanta. Já tento týden proseděla s učením na balkoně nebo v posteli. Snažila jsem se naučit především biologii a na češtinu s angličtinou jsem se podívala až v neděli (ještě že to stačilo). Svaťák je taky týden, kdy jsem mohla být vyhlášená MISS tepláky, protože jsem v nich byla skoro 24/7.

8. maturitní týden
A je to tady. Týden, na který se nikdo netěší. Já jsem maturovala ve středu a naštěstí přede mnou všichni z mojí třídy odmaturovali takže jsem tam šla docela v pohodě. No, a pak už se jenom ve středu odpoledne radovat z úspěšné maturity na koncertě v Praze! Ještě jsem zapomněla zmínit, že v pondělí je slavnostní zahájení a ve čtvrtek ukončení, kde učitelům předáváme růže (já dávala češtinářce).

9. vyřazení a pomaturitní večírek
Poslední společná školou organizovaná akce je vyřazení, kde úspěšní maturanti získají své vysvědčení. Na svoji třídu jsem vážně pyšná, protože jsme absolvovali všichni! Takže není divu, že jsme to pak spolu s učiteli šli zapít na pomaturitní večírek, který byl velmi vydařený!

Máte už za sebou maturitní ročník, nebo Vás teprve čeká?
Popřípadě mi můžete napsat, jak to funguje u Vás na škole, protože každá škola to má trochu jinak.

5 komentářů:

  1. Co já bych ti povídala, jak to chodí u nás ve škole :D
    Baru, skvělý článek. Ten gympl mi fakt chybí, dala bych si to klidně celý znova.

    OdpovědětVymazat
  2. Já si maturitní ročník užila naprosto nejvíc. Člověk začne vnímat, že už to všechno končí a začne využívat všechny příležitosti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl to docela příjemný rok, ale jsem ráda, že už je za mnou:D. Těch věcí co sed muselo organizovat bylo až nad hlavu:D

      Vymazat
  3. Taky jsem letos maturovala bohužel neúspěšně. Utekla mi čeština didaktický test o 4 body.. měla jsi krásné šaty a gratuluji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí:(, ale tak vysoký většinou i počkají do toho září na vysvědčení a pak se zas tak nic neděje;).. Děkuju:) ty šaty byly láska na první pohled!:)

      Vymazat

Děkuji za komentář:) Určitě ho oplatím!:)